Domates ve Domates Fidesi Hakkında Herşey

Domates fidesi nasıl oluşur?
Üreticiler, tohumluk domatesleri özenle seçerek domates tohumu elde ederler. Çok sayıda domates türü bulunur ve hepsinin üretilme şekli aynıdır. Tohumluk domatesten, domates çekirdekleri, ayıklama, kurutma gibi işlemlerden sonra elde edilir.
Elde edilen domates tohumları mevsime uygun olarak ekilir. Seralarda uygun iklim koşulları sağlandığında her mevsim domates tohumu ekilebilir.
İklimsel ortam, toprak kalitesi fidenin kaliteli ve güçlü olmasını sağlar.
Ekilen domates fideleri takriben 3 haftalık bir süre sonra filizlenip fideye dönüşür.
Nakliye fideleri üreticiler tarafından Türkiye’nin her bölgesine gönderilir. Seralar, Bahçeler, Tarım alanları ile ilgilenenler tarafından dikilerek domates elde edilir. Bu döngü bu şekilde işlemeye devam eder.

Domates fidesi nedir?
Domates tohumundan elde edilen bitkidir. Bu bitki zamanla büyüyerek domates verir. Domates bir çok yerde yetişebilen lezzetli sebzelerden birisidir.
Domates lif zengini sebzelerden birisidir.. Bir domateste (orta boy) yakşalık 1 gram lif bulunur. A – C vitamini, potasyum ve folik asit zenginidir. Günde bir adet orta boy domates tüketerek C vitamini ihtiyacınızı %15-20’sini, A vitamini ihtiyacınızın %10’unu karşılayabilirsiniz. Domates bir likopen deposu sayılır.

Domates fidesi ne zaman büyür?
Uygun iklimsel ortam sağlandığında domates fidesi standart yetişme süresi çerçevesinde her zaman büyüyüp domates verebilir.
Kışın bahçenizde domates yetiştiremezsiniz, domates büyümek için güneş ışığına ve belirli bir oranda ısıya ihtiyaç duyar. Seralar domates fidesinin ihtiyaç duyduğu sıcaklık oranlarını ayarlayarak her mevsim domates yetişmesine olanak sağlar.
Doğal ortamında domates genellikle mart ve nisan aylarında sıcakların başlaması ve güneşin daha çok etkili olduğu zamanlarda verimli şekilde büyür.
Domatesi fidesi nasıl dikilir?
Domates tohumu ekildikten sonra tohumdan kökler büyüyerek toprakla birleşir. Bu kökler topraktan mineraller ve besinler emer. Domates fidesi ihtiyaç duyduğu tüm besinleri topraktan alır. Fidenin oluştuğu toprak ile birlikte paketlenir.
Teslim aldığınız domates fidelerini naylon ambalajında uygun koşullarda muhafaza ediniz. Fideleri bekletmeden dikmeniz yararlı olacaktır. Ziyar fide üreticilerinin fideleri saklama koşulları büyüme sağladıkları ortamlardır. Koşullar ona göre düzenlenmiştir.
Farklı bir iklime karışan fideler adaptasyon sağlanması için teslim alınır alınmaz dikilmelidir.
Fidenin dikileceği alan hazırlandıktan sonra naylon poşet yırtılarak mevcut toprağı ile birlikte yerine dikilir. Ve bir miktar sulama yapılarak fidenin yeni toprakla tanışması sağlanır.
Domatesi fidesi saksıda yetişir mi?
Toprak kalitesine bağlı olarak, belli ölçülere kadar saksıda domates yetiştirmek mümkün, tavsiye edilen minimum 30 cm çaptaki saksıların tercih edilmesi, sulama düzeni oluşturulmasıyla verimli olmamakla birlikte bitkinin büyümesi gerçekleşir. Saksıda yetişen domates tohum türü ve kalitesine göre domates verir.
Domates tohumu nasıl elde edilir?
Domates tohumu domatesten elde edilir. Özenle seçilen domatesler ortadan ikiye bölünerek içerideki çekirdekli kısım ayıklanır. Temizlik ve kurutma işlemlerinden sonra domates tohumu uygun koşullarda muhafaza edildiğinde uzun süre bozulmadan kalır. İhtiyaç duyulduğunda domates tohumları ekilerek domates fidesi, domates yetiştirilir.
Domates fide kalitesi nasıl anlaşılır?
Hasat zamanı yapılan incelemelerde aşağıdaki faktörler göz önüne alınarak fidelerin kalitesi belirlenmektedir.
Kök kısmının iyi kök atmış olması,
Gövdesi ince olmayan fideler,
Yapraklarında hastalık belirtisi olmamalı

Evde Domates yetiştirmek mümkün mü?
Uygun koşullar sağladığınızda hobi amaçlı domates yetiştirmeniz mümkündür.
Her mevsim domates yetiştirmek mümkün mü?
Uygun koşullar sağladığınızda her mevsim domates yetiştirmek mümkündür. Seracılık ile ülkemizin yaz, kış domates ihtiyacı karşılanabilmektedir.
Domates hakkında bilmedikleriniz
Domates meyve ağırlığını hasattan sonra bile hafifçe artırabilir. Dünya çapında yaklaşık 9.000 çeşit domates yetiştirilmektedir. Sistematik olarak domates yetiştiren ilk ülkenin Meksika olduğuna inanılmaktadır. Guinness Rekorlar Kitabına göre, 1986’da Oklahoma’da ağırlığı 3,5 kg olan en büyük domates kaydedilmiştir. Domatesin anavatanı Güney Amerika’dır (Peru) ve 16. yüzyılda İspanyol kolonizasyonu sırasında İspanyolların aracılığıyla Avrupa’ya yayılmıştır. Meksikalılar, büyük ihtimalle ilk sistematik olarak domates yetiştiriciliği yapanlardı. Günümüzde, dünyanın neredeyse her yerinde domates bulmak mümkündür.
Domatesin rengi neden kırmızıdır?
Hücrelerinde plastit adı verilen organeller bulunan bitki türleri bulunmaktadır. Organeller 3 farkı görev grubuna ayrılır. 1-Enerji bölümü,2-besin deposu ve renk bölümü olarak belirtilebilir. Renk pigmentleri ise insanlar da dahil olmak üzere her canlıda vardır. Yeşil rengini veren kloroplast plastiti güneş ışığını alıp enerjiyi depolar ve içerisinde bulunduğu bitkileri yeşil rengine büründürür. Domatesin içinde ise kromoplast denen plastit bulunmaktadır. Bu plastit her bitkide farklı pigmentler ile birleşerek değişik renkler oluşturur. Limona sarısını, havuca turuncusunu veren madde bu maddedir.
Domates kokusu hangi türde yoğun
Tüm domates türleri doğal yetişme süreçlerini tamamladıklarında doğal kokularını verirler. Ancak domates ömrünü uzatmak pazarlamaya bağlı bazı işlemler nedeniyle bu koku daha az yoğunlukta olabilir.

Arılı Domates yetiştiriciliği nedir
Bu işlem için arılardan faydalanılmaktadır. Arılar çiçeklerden topladıkları poleni domates bitkisi üzerine bırakarak döllenmeyi gerçekleştirir ve böylece domates bitkisi meyve verir. GDO yönteminde olduğu gibi kimyasal içerikli hormonlardan faydalanılmaz ve bu yüzden oldukça sağlıklıdır.

Salkım domates fidesi var mıdır?

Salkım domates fidesi mevcuttur. Tane olarak değil de salkım olarak meyvesini vermektedir domates bitkisi. Normal tane domatesten kalibre olarak biraz daha küçüktür fakat daha lezzetlidir.

Salkım Domates nasıl yetiştirilir?

Salkım domates te diğer domatesler gibi yetiştirilir. Sedece hasat zamanında salkım olarak toplanır. Gübrelemesine biraz daha özen göstermelisiniz.

Domates için en uygun toprak hangisi?

Organik madde miktarı yüksek kumlu ve tınlı topraklarda yetişmesi çok verimli olur. Organik Madde miktarını artıtmak için doğal hayvansal gübreler ve probiotik bakteri içeren ürünler kullanılmalıdır. Örneğin ürün olarak Pro Bio + ve hayvan gübresi kullanımı.

Domates fidesi için toprak harmanı nasıl yapılır?

İyi yanmış hayvan gübresi, normal toprak , torf ve perlit içeren toprağı karıştırıp harman yaparak üretime geçebilirsiniz.

Fide ekeceğiniz toprağa mutlaka olması gerekenler neler?

Toprağınız kök hastalığı içermemeli ve organik madde miktarı yüksek olmalı.

Balkonda domates yetiştirmenin yolları nelerdir?

Balkonda Domates yetiştirmenin en önemli kuralı, güneş ışınlarının yerden bitkinize vurmaması. Güneş ışığının yerden yansımasını engellemelisiniz. Saksınızın yada yetiştireceğiniz meteryalin derin olması bitkinin köklerinin rahat hareket etmesi gerekmektedir.

Çatıda domates yetiştirmenin yolları?

Çatıda Domates yetiştirmenin en önemli kuralı, güneş ışınlarının yerden bitkinize vurmaması. Güneş ışığının yerden yansımasını engellemelisiniz. Saksınızın yada yetiştireceğiniz meteryalin derin olması bitkinin köklerinin rahat hareket etmesi gerekmektedir.

Domatesten tohum nasıl çıkarılır? 

Doğal tohumların yani atadan kalma tohumların çekirdekleri meyvenin içerisinden çıkarılıp kuru bir ortamda bekletildikten sonra hava almayacak şekilde bir kaba koyup serin yerde bekletmelisiniz

Domatesteki vitaminler nelerdir?

A ve C vitaminleri, potasyum ve folik asit bakımından zengindir.Günde 1 orta boy domates yiyerek C vitamini ihtiyacınızı %15-20’sini, A vitamini ihtiyacınızın %10’unu karşılayabilirsiniz. Domates bir likopen deposudur. Kırmızı mucize likopen, domates ve domates ürünlerinin sihirli gücüdür.

Bahçenizde her mevsim domates yetiştirin

İklim koşullarına göre sera etkisi yaparak ta soğuk günlerde domates yetiştirebilirsiniz. Sıcaklık ve gün ışığını dikkate almalısınız.

Main Menu